Tykkään leipoa, ja tietenkin myös herkutella. Ruokavalio tai dieetti ei ole sille este. Valintoja kyllä löytyy. Aika harva näitäkään leivonnaisia edes huomaisi terveysleivonnaisiksi. Rohkeasti vain kokeilemaan ja herkuttelemaan!
Pataleipä, ei valkoisia jauhoja

1dl spelttihiutaleita
2,5dl spelttijauhoja
1tl kuivahiivaa
1/2dl auringonkukansiemeniä
1,5tl suolaa
- sekoita kuivat aineet kulhossa,(lasi-)-
lisää varovasti ja mahd vähän sekoittaen:
4dl vettä, 42 asteista (kuivahiivan takia)
- peitä yön yli kelmulla, n.12h, kippaa aamulla jauhotetulle alustalle, muotoile pyöreäksi leiväksi vähällä vaivaamisella, peitä liinalla ja anna kohota puolisen tuntia.
- voitele oliiviyljyllä valurautapata tms.(tilavuus peri kolme litraa), laita se uuniin, ja pane uuni lämpenemään 225 asteeseen siksi aikaa, että uuni lämpeää. Ota lämmin pata uunista, laita leipä sinne, paista kannen kanssa 30 min ja ilman kantta vielä 15min. Voi paistaa kokonaan ilman kanttakin, paistoaika n.5-10min lyhyempi.
- ota leipä uunista ja padasta, laita liina päälle ja säilytä paperipussissa.
Pavlova (2annosta)
pohja:4 valkuaista
1 dl makeutusjauhetta
1 tl perunajauhoja
1tl omenaviinietikkaa
täyte:
500g skyrr vaniljaa
200g marjoja
- Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi, ei saa tipahtaa kulhosta kun kääntää väärinpäin. Lisää puolet makeutusjauheesta hitaasti, vatkaten voimakkaasti koko ajan. Sekoita perunajauho loppuun makeutusjauheeseen, lisää hiitasti, sekoita voimakkaasti samalla.
Paista 125asteessa 1,5h. Jäähdytä hitaasti & tasaisesti; avaa uuninluukku raolleen, anna jäähtyä puolisen tuntia, avaa koko luukku ja anna jäähtyä taas puolisen tuntia. Ota pois uunista, anna olla vielä jonkun aikaa ennen tarjoiluastiaan nostamista. Täytä, tarjoile, ja nauti samantien.
+ Keltuaista ei saa joutua joukkoon yhtään. Käytä teräskulhoa, ettei muovikulhosta tartu esim. rasvaa. Marenkivaahto pitää olla tarpeeksi kovaa ja kuohkeaa. Hidas jäähdytys ja edellämainutut seikat takaavat rapean pinnan ja murean sisuksen. Kannattaa nauttia välittömästi, niin rapeus säilyy.
Suklaapavlova
- Kuten edellä, mutta lisää makeutusaineen ja perunajauhojen joukkoon 2tl tummaa kaakojauhetta ja lopuksi muutama pala sulatettua vahvaa tummaa suklaata, niin ettet sekoita juuri lainkaan, niin tulee oikein hienon näköistä.Mango-banaani-appelsiini-hera-smoothie
40g mangoa (jäisiä kuutioita)40g banaania
20g tuoreen appelsiinin mehua
30g heraa (käytin vanilja-päärynää)
1dl maustamatonta jugurttia
0,5dl rasvatonta maitoa
- Ainekset blenderiin, noin 45s.
+ Kannattaa antaa tekeytyä noin 15min, niin hera maistuu paremmalta.
Vanilja-mustikka-"leivokset" (6kpl)
Pohja:0,5 dl kaurahiutaleita
4kpl light digestivejä
1 rkl öljyä
Täyte:
500g vaniljaskyrr
1,5tl liivatejauhetta (ohjeen mukaan veteen liotus, 1,5rkl + lämmitys n.30s)
Pinta:
2dl mustikoita
makeutusainetta
sitruunamehua
1tl liivatetta (liotus 1rkl veteen + lämmistys vajaa 30s)
- Murskaa pohjan ainekset esim. blenderissä, lusikoi annoskippojen pohjalle. Notkista rahka vispilällä, lisää liivate ohuena nauhana ja pikaisesti voimakkaasti vatkaten. Lusikoi kippoihin. Anna hyytyä jääkaapissa noin 0,5h. Sekoita mustikkapinta, lusikoi päälle, anna hyytyä jääkaapissa yön yli kelmut päällä, tai muutama tunti.
+ Onnistunee tietenkin tehdä myös ihan kakuksi irtopohjavuokaan :)
Suklaapannari (2kpl)

1dl rasvatonta maitoa
0,4dl ruisjauhoja
0,5tl leivinjauhetta
1tl psylliumia
1tl tummaa kaakaojauhetta
15g caramell pugging (muutkin käy)
15g suklaaheraa
- Ainekset kulhoon, sekaisin vispilällä, paista kuumalla pannulla. (Jos haluat, voit käyttää pari pisaraa öljyä paistamiseen.)
Tarjoa banaanin ja mansikoiden kanssa.
Kaura-banaani-suklaamuffinssit (6 isoa)

2 valkuaista
0,5tl leivinjauhe
15g suklaaheraa
15g caramell pudding
20g kaurahiutale
2rkl rahkajugurttia
makeutusta
1tl tummaa kaakaota
Vanilliinisokeria/kanelia
1rkl öljyä
100g banaania
- Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat vaahdoksi, lisää makeutus ja muut nestemäiset, haarukalla murskattu banaani ja kuivat varovasti käännellen.
Jaa muffinssivuokiin, paista 200 astetta n.15min.
On muuten hyviä! Tein Myllärin luomu kuituinen kauralese-hiutaleista.
Porkkanamuffinssit (8 pientä)
1 muna2 valkuaista
steviaa
1/2dl mantelijauhoa
30g kaurahiutaleita (jauha blenderillä jauhoksi)
150g porkkanaraastetta
1tl leivinjauhetta
1tl kanelia
15g caramell pudding
1rkl öljyä
0,5 dl rasvatonta maitoa
2rkl rasvatonta rahkaa
- Sekoita kuivat aineet, raasta porkkana hienoksi, vatkaa munat, lisää nesteet ja kuivat aineet, sekoita varovasti. Jaa vuokiin, paista 200 asteessa noin 15minuuttia.
+ Kuorruta muffinit rahkalla, joka on maustettu appelsiininkuorella ja -mehulla, makeutusaineella ja vanilliinilla.
Mustikkamuffinssit (6kpl)
2 valkuaista1 muna
1,5 rkl vehnälesettä
1tl psyllium
1tl leivinjauhe
1tl vanilliinisokeria
15g caramell pudding (tai valkosuklaa)
makeutusta
0,5 dl rasvatonta maitoa
100g jäisiä mustikoita
- Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa, mittaa maito valmiiksi ja laita muna sekaan. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sen jälkeen kuivat aineet ja sekoita. Lisää makeutus, muna ja maito, sekoita. Laita lopuksi jäiset mustikat joukkoon, ja kääntele varoen (ettei tule sinisiä muffinsseja :D, joita minäkin tein ensimmäisellä kerralla :D). Jaa vuokiin, paista 200 astetta noin 15 minuuttia, nauti iltapalaksi sellaisenaan tai pienen määrän kanssa vaniljarahkaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tervetuloa kommeintoimaan/ kyselemään/ antamaan palautetta, ja ennenkaikkea OSALLISTUMAAN :D